Președintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, aleasă preşedinte al Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO)

Președintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, aleasă preşedinte al Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO)

 plPreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), doamna Ana Maria Pătru, a fost aleas preşedinte al Asociaţiei Oficialilor Electorali Europeni (ACEEEO), în cadrul Conferinţei anuale a ACEEEO desfăşurate în perioada 12-14 septembrie 2013 la Varşovia, Polonia. În același cadru, s-a decis ca preşedintele AEP să preia funcţia de vicepreşedinte al A-WEB (Association of the World Election Bodies), urmând să reprezinte Europa în cadrul asociaţiei internaţionale a organismelor de management electoral. Reuniunea inaugurală a A-WEB va avea loc în data de 14 octombrie 2013 în Republica Coreea.

Odată cu preluarea preşedinţiei ACEEEO de către doamna Ana Maria Pătru, Autoritatea Electorală Permanentă a fost aleasă să organizeze în septembrie 2014, în România, Adunarea Generală şi a 23-a Conferinţă anuală a ACEEEO.

„Având în vedere că anul viitor Autoritatea Electorală Permanentă sărbătoreşte 10 ani de activitate, iar România aniversează 25 de ani de la începutul unei noi ere democratice, vom fi onoraţi să găzduim un eveniment atât de important”, a declarat preşedintele AEP, în discursul susţinut la Conferinţa ACEEEO.

Despre ACEEEO

Asociația Oficialilor Electorali Europeni este o organizaţie regională, independentă, a organismelor de management electoral.

Misiunea Asociației este de a oferi un forum non-partizan, independent de guvernele naționale, în vederea schimbului de informații în rândul funcționarilor și experților electorali din întreaga Europă, pentru facilitarea discuțiilor și acțiunilor de promovare a unor alegeri libere și transparente, cu obiectivul sprijinirii bunei guvernări și a democrației.

ACEEEO a fost înfiinţată în 1991, fiind sprijinită de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa – Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE-ODIHR), precum şi de Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale (IFES).

Până la Conferinţa de la Varşovia, 23 de organisme de management electoral şi asociații ale oficialilor electorali, precum și o organizație internațională non-profit, au semnat Carta ACEEEO: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Bosnia – Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Ungaria, Kazahstan, Slovacia, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina. Republica Kyrgyzstan a devenit cel de-al 24-lea membru ACEEEO, după ce a primit votul Adunării Generale a organizaţiei, desfăşurată la Varşovia.